
De geschiedenis van:
Carnavalsstichting De Parketschuivers
In 1989 werd in de toenmalige dansacademie Rettichini in Zeist het idee opgevat om, naast de reguliere dansavonden en 'bals' ook iets met carnaval te gaan doen. De dansacademie had in voorgaande jaren al eens deelgenomen aan de carnavalsoptocht in Zeist. De organisatie van een eigen carnavalsfeest was dus een mooie aanvulling daarop. Spoedig was bereidwilligheid bij de eigenaar van de dansacademie gevonden en werd de hulp van Ed Soesbergen (toen lid bij carnavalsstichting De Slotnarren in Zeist) voor het organiseren van de eerste feestavond.
De eerste plannen werden gesmeed en al snel werd het idee geopperd om niet alleen een gezellige feestavond te organiseren, maar deze ook te voorzien van een Raad van Elf. Ed Soesbergen had de wetenschap dat het niet mee zou vallen 11 enthousiastelingen voor een Raad van Elf bijeen te vinden en liet weten maar eens terug te bellen wanneer dat zover was. Enfin, twee weken later...
De Raad van Elf was gevormd bij dansacademie Rettichini maar, wat leuk zou het zijn als daar ook een Prins Carnaval voorop zou kunnen lopen. In de persoon van Robert van Gelder was de Prins Carnaval gevonden en zijn vrouw Saskia werd Hofdame. Alleen... Prinsenkleding was voor één feestavond bleek een hele kostbare aangelegenheid. Aan Ed Soesbergen werd gevraagd of hij via zijn kennissenkring niet iets kon betekenen. Uiteindelijk bleek Gerard Thijssen (oud Prins van de Slotnarren) bereid voor één feestavond zijn Prinsenkostuum ter beschikking te willen stellen. Als 'dank' voor alle hulp en werkzaamheden mocht Ed met zijn toenmalige vriendin Petra de Hofhouding verder aanvullen als Hofdame en Adjudant. De feestavond kon van start!
Het was een fantastisch feest met live-muziek waarop enthousiast werd teruggekeken. Het smaakte naar meer want aan het eind van het carnavalsseizoen werd Ed wederom benaderd met de vraag of hij wilde helpen met het oprichten van een officiële carnavalsstichting. Zo ontstonden uiteindelijk in 1990 De Parketschuivers en werd als officiële Prinsennaam 'Terpsichoré' gekozen.
Al spoedig bleek de ruimte in dansacademie Rettichini te klein om bevriende verenigingen uit te kunnen nodigen. Zeker toen de dansgarde bij De Parketschuivers haar intrede deed. Het was een behoorlijk volwassen groep met 11 Raadsleden, een Hofhouding, een bestuur en 22 dames in de dansgarde.
Een oplossing werd gevonden in De Boskapel in Zeist. De thuishaven van muziekvereniging OBK werd een aantal avonden afgehuurd om de festiviteiten te kunnen laten plaatsvinden.
In het jaar 2000 (De Parketschuivers bestonden inmiddels 11 jaar; een lustrum binnen de carnavalswereld) werd voor de Jubileumfeestavond uitgeweken naar feestzaal 't Lichtpunt bij Abrona. Het werd een ongekend feest met zo'n 600 feestende bezoekers van diverse bevriende verenigingen uit alle windstreken van het land.
De brandweer bleek achteraf wat minder gelukkig met het bezoekersaantal maar wilde wel het compliment afgeven dat ze nimmer een dergelijk feest in zo'n gezellige en goede harmonie hadden meegemaakt. Het was compleet feest in Midden Nederland.
Na het fantastische Lustrumfeest in 't Lichtpunt hebben De Parketschuivers verschillende locaties bezocht om de festiviteiten te laten plaatsvinden. Zo werd o.a. het Gehandicaptencarnaval een aantal keer in 't Noorderpunt in Vollenhove (Zeist) georganiseerd en vond dit feest de laatste jaren in de kantine/restaurant van BIGA aan de Thorbeckelaan plaats.
Op dit moment staan de Parketschuivers aan de vooravond van een dubbel Lustrumfeest. Door omstandigheden en economische recessie hebben de Parketschuivers twee jaar geen Hofhouding kunnen installeren. Dat was in 2007-2008 en het seizoen 2008-2009. De Parketschuivers hebben in die twee seizoen wel carnaval gevierd bij bevriende verenigingen en zo de contacten kunnen aanhouden.
Hierdoor is nu de situatie ontstaan dat komend feestseizoen (2013-2014) de stichting 25 jaar bestaat en de 22e Prins Carnaval geïnstalleerd zal gaan worden. Een dubbel lustrum dus.